Măcelăria lui Iov
Pret Bilet:40 lei
de Fausto Paravidino
spectacol în cadrul FNT 2017
Premiul „Aristizza Romanescu”, acordat de Academia Română
regia: Radu Afrim
scenografia: Irina Moscu
video mapping: Andrei Cozlac
lighting design: Cristian Șimon
univers sonor: Radu Afrim
sound design: Adrian Păduraru
versuri cântece: Ada Lupu
asistent regie: Irina Crețu
distribuția:
Emil Coșeru
Tatiana Ionesi
Ionuț Cornilă
Ada Lupu
Andrei Varga
Horia VeriveÈ™
Livia Iorga
Irena Boclincă
BrânduÈ™a AciobăniÈ›ei
Doru Maftei
Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani
durata: 2h 10'
La Teatrul NaÈ›ional IaÈ™i, Radu Afrim a montat Dawn Way de Oleg Bogaev (Teatru³), Visul unei nopÈ›i de vară de William Shakespeare (Teatru³) È™i Femeia mării după Henrik Ibsen (Sala Mare).
În 2008, la Teatrul NaÈ›ional TimiÈ™oara, regizorul abordează pentru prima dată un text semnat de tânărul dramaturg italian Fausto Paravidino, Boala familiei M. Revine la Paravidino È™i propune publicului ieÈ™ean, în premieră pe È›ară, Măcelăria lui Iov, un spectacol despre care mărturiseÈ™te că este construit în jurul unei frumoase poveÈ™ti de dragoste. O piesă despre trădare, despre vulnerabilitatea relaÈ›iilor care par, în aparență, imuabile. O privire lucidă aruncată asupra capitalismului.
Pentru scenografa Irina Moscu, spectacolul este prilejul celei de a cincea întâlniri cu Radu Afrim, după colaborările pentru Detalii naive, total lipsite de profunzime din viaÅ£a ÅŸi moartea unor spectatori (Teatrul Maghiar de Stat din TimiÈ™oara), Suntrack (Teatrul Maria Filotti din Brăila), Între noi totul e bine (Teatrul NaÈ›ional BucureÈ™ti) ÅŸi Pasărea retro se loveÅŸte de bloc ÅŸi cade pe nisipul fierbinte (Teatrul NaÅ£ional Târgu-MureÅŸ).
„Măcelăria lui Iov este un text care generează sugestii, pune întrebări È™i se referă la experiment în raport cu o dramaturgie scrisă într-o modalitate nouă pentru mine. Am studiat Cartea lui Iov fără să È™tiu cu adevărat pe ce drum m-ar putea duce fiindcă aici se neagă puÈ›in ceea ce È™tiam din Catehism. Raporturile cu sacralitatea, cu misterul, cu Dumnezeu – asta mă interesa cel mai mult. Răul vine de la oameni, e pedeapsă divină – fiecare poate alege o variantă în funcÈ›ie de convingeri. Iov o va face după trei zile de tăcere È™i transformă experienÈ›a răului în poezie È™i filozofie.
Când am scris piesa eram preocupat È™i de criza economică È™i de mecanismele aproape obscure ale finanÈ›elor, absurde uneori, atât de absurde că le-am văzut ca pe o antiteologie. Am fost impresionat de lecÈ›iile lui Andrea Baranes. Am fost impresionat de metafora lui Marco Bersani care vede în pieÈ›ele financiare zei păgâni în căutarea sacrificiilor umane. Dar mai ales m-a interesat relaÈ›ia dintre liberalism (ca religie a egoismului) È™i cultură, o relaÈ›ie în care solidaritatea socială È™i iubirea de aproape nu reprezintă o opÈ›iune. E un demers pentru care a trebuit să mă întorc în trecut ca să pot reprezenta actualitatea.” (Fausto Paravidino)