stagiunea

Gaițele#1

Gaițele

Pret Bilet:60 lei, 50 lei (lojă), 40 lei, 32 lei

Autor: Alexandru KiriÈ›escu  
Un spectacol de Ovidiu Lazăr
Scenografia: Alina Dincă Pușcașu
AsistenÈ›i regie: Alice Moisă È™i Matei Lazăr                   
Distribuția:
Mihaela Arsenescu Werner
și
Tatiana Ionesi
Irina Răduţu Codreanu
Andreea Boboc/Ioana Dobrea
Mălina Lazăr
Livia Iorga
Georgeta Burdujan
Dumitru Georgescu
Daniel Busuioc
Horia VeriveÅŸ
Diana Roman
Oana Sandu
Ioan Ursulescu
Radu Grăjdeanu
Bogdan Ionescu
Åžtefan Neagu
 
Foto: Odin Moise
 
durata: 2h 20' (fără pauză)
 
Ovidiu Lazăr:
„Textul lui KiriÈ›escu pune indirect în discuÈ›ie una din metehnele incurabile ale românilor: ignorarea diferenÈ›ei dintre familie È™i clan. Familia se bazează, se construieÈ™te È™i se menÈ›ine pe sentimente reale, asumate, trăite, pe relaÈ›ii autentice, responsabile, fireÈ™ti, de ajutor reciproc, pe răbdare È™i pe toleranță. Clanul are ca reguli esenÈ›iale interesul È™i supravieÈ›uirea pe cont propriu.
Tot sistemul de personaje, de relaÈ›ii È™i de situaÈ›ii din GAIÈšELE stă pe terenul mereu miÈ™cător, perfid È™i păstos al CLANULUI, înÈ›eles ca matrice formală de a trăi doar pentru tine, prin tine È™i cu tine ca unic aliat împotriva celorlalÈ›i.
Spectacolul are două planuri vizibile: unul al «gaiÈ›elor», stabile, devorante, înÈ›epenite într-un trecut continuu care înseamnă prezent doar pentru ele, pe care È™i-l consumă jucând cărÈ›i, bârfind, certându-se, făcând È™i desfăcând intrigi uneori ieftine È™i agresive, cu adevărat primejdioase alteori. ÎÈ™i anexează sau vor să îÈ™i anexeze, tropăind de implicare, terenuri, case, obiecte, rude, oameni...
Celălalt plan este cel al tinerilor care fie că luptă din răsputeri să aibă o viață personală într-un context ostil (Margareta), fie că nu îÈ™i află rostul È™i locul în perimetrul dizolvant al clanului (Mircea Aldea), fie caută să se regăsească după ce s-au rătăcit prin vămile destinului (Wanda), sau care, pur È™i simplu, se opun nonÈ™alant È™i fățiÈ™ «gaiÈ›elor» (Zamfira).
Cele două planuri se suprapun, se intersectează, se opun unul altuia, se agresează, È™i din toate aceste coliziuni cu scântei È™i/sau armonii aparente se naÈ™te râsul amplu, plânsul surdinizat, viaÈ›a însăși...
Am construit câteva teme/motive care intervin ritmat pe parcursul acÈ›iunii: cearta care izbucneÈ™te brusc, constant, intens, neprevestită de nimic È™i care este, de fapt, un «modus vivendi» al clanului Duduleanu; cortegiul funerar care trece sau care se întoarce, mereu altfel, pentru că la urma urmei, morÈ›i sau vii, oamenii sunt È™i vor rămâne diferiÈ›i; telefonul care sună intempestiv, insistent, persistent, ca o chemare... È™i încă alte câteva teme/motive care potenÈ›ează ritmurile acestei comedii cu accente dramatice È™i o fac adevărată, dinamică, actuală...”
 
              
 

Gaițele Gaițele Gaițele Gaițele Gaițele
Gaițele Gaițele Gaițele Gaițele Gaițele
Gaițele Gaițele Gaițele Gaițele Gaițele
Gaițele Gaițele

Newsletter

Reteaua Marea Neagra
  • PARTENER OFICIAL


  • ImpactFM
  • Leviathan

© Teatrul National Iasi - 2012 Toate drepturile rezervate.