Ana de hârtie
Pret Bilet:40 lei
Text, regie, scenografie, video design: Crista Bilciu
Distribuția:
Ada Lupu
Diana Chirilă
Oana Sandu
Dumitru Năstrușnicu
Dumitru Georgescu
durata: 1h 30`
spectacol nerecomandat persoanelor sub 14 ani
„Ana e o adolescentă inadaptată, de 16 ani, dintr-o familie destrămată, ÅŸi se luptă de ceva vreme cu kilogramele. La o petrecere cu colegii de liceu, i se pune ceva în băutură ÅŸi se trezeÅŸte a doua zi, într-o cameră străină, fără să-ÅŸi poată aminti nimic din noaptea precedentă. În urma ÅŸocului emoÅ£ional, toate complexele legate de corpul ei se transformă într-o formă galopantă de anorexie. Când îÅŸi descoperă pasiunea pentru desen, un fel de exorcizare a fixaÅ£iei pentru corpuri scheletice ÅŸi mâncare, Ana înÈ›elege că însăși viaÈ›a ei e o foaie albă de hârtie. Oare va învăța cum să se rescrie pe sine? Să devină o Ană nouă, fără silă È™i fără durere?
De ce am scris acest text? Toată viaÈ›a am È›inut cură de slăbire. Primul lucru pe care îl învață o fetiță este că valoarea unei femei e asociată cu înfățiÈ™area ei. Ne-am obiÈ™nuit ca discuÈ›iile despre femeile care au realizări importante în È™tiință, cultură sau artă să înceapă cu dezbaterea gradului lor de atractivitate, în timp ce un bărbat e judecat mereu după caracter È™i fapte. Am vrut, prin acest text, să explorez lupta zilnică a identității cu imaginea. Echilibrul fragil dintre căutarea/acceptarea de sine È™i acceptarea de către ceilalÈ›i.” (Crista Bilciu)
Crista Bilciu este regizor de teatru È™i scriitoare. S-a născut în 1978 la Târgu-MureÈ™, unde a absolvit Facultatea de Litere a Universității „Petru Maior”, Facultatea de Regie de Teatru din cadrul Universității de Artă Teatrală din acelaÈ™i oraÈ™ È™i Facultatea de Regie de Film È™i TV a Universității Media din BucureÈ™ti. A făcut asistență de regie la cei mai mari regizori români: Silviu Purcărete, Andrei Șerban, Alexander Hausvater, Alexandru Dabija, Bocsardi Laszlo È™i a fost în echipa lui Robert Wilson la spectacolul „Rinocerii”, realizat la Teatrul ”Marin Sorescu” din Craiova. A făcut câteva spectacole în teatrele din È›ară È™i peste 30 de spectacole independente în BucureÈ™ti, printre care spectacole de poezie contemporană în colaborare cu Muzeul NaÈ›ional al Literaturii Române È™i spectacolul-instalaÈ›ie Nostalgia 53, după Mircea Cărtărescu. A fondat compania Teatrul de Foc, o trupă de teatru-laborator care face teatru experimental. În 2011 a publicat la Cartea Românească „Poema desnuda”, volum câÈ™tigător al concursului de manuscrise al Uniunii Scriitorilor, premiat cu Premiul NaÈ›ional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Prima, Premiul NaÈ›ional de Poezie Mircea Ivănescu È™i alte premii. A debutat ca dramaturg cu „Pe jumătate cântec”, text câÈ™tigător al concursului de dramaturgie „Gala Star” 2015, spectacol care, în regia autoarei, face parte din repertoriul Teatrului Odeon din BucureÈ™ti. De atunci a mai câÈ™tigat alte câteva premii de dramaturgie.