Noutati

Piele și cer - cronică de Nicoleta Munteanu

 Ca într-o sală de cinematograf, se proiectează o scenă de război: șapte (cred că am numărat bine) siluete, cuprinse de euforia atacului, vin spre tine, vii, încrezătoare. Imaginea de un eroism grotesc (eroismul nu e în sine grotesc, el devine astfel transpus, recreat artistic) se spulberă când o explozie anulează(...)

Detalii

Pilda delfinului - o cronică la Măcelăria lui Iov

  Pilda delfinului Cronică de Oana Stoica/Dilema veche  nr. 727, 25-31 ianuarie 2018 Nu ştiu ce relaţie are Radu Afrim cu credinţa, ce sentimente religioase îl încearcă sau dacă acestea îi sînt străine. Cred însă că universurile magice din spectacolele sale – orice producţie afrimiană(...)

Detalii

În ziarul Evenimentul, despre stagiunea care se încheie și despre proiectele în pregătire

 Astăzi şi mâine vor avea loc ultimele două reprezentaţii ale stagiunii 2016-2017 la Teatrul Naţional din Iaşi. Conducerea TNI anunţă planurile stagiunii următoare, dar şi reuşitele celei care se încheie.   Se sting luminile, se trage cortina şi se închid uşile Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”(...)

Detalii

Războiul, prin ochii femeii văduve, jucat la Naţional

  Pe 12 iunie, de la ora 19.30, se va juca pentru prima dată spectacolul „Sandros”. Regizat de Cristi Avram, spectacolul reprezintă lucrarea de dizertaţie a acestuia. Două reprezentaţii vor mai avea loc pe 13 şi 18 iunie, la Uzina cu Teatru, de la aceeaşi oră.   O lucrare practică de dizertaţie se transformă într-o(...)

Detalii

O cronică proaspătă la spectacolul „Un dușman al poporului”

 Un punct de vedere săptămânal la Europa Liberă de scriitorul și publicistul Vitalie Ciobanu. Cred că e bine și necesar să ne luăm, din când în când, o distanță sanitară față de politicul strivitor și maculant, mai ales cel din Republica Moldova. Un eveniment cultural îți poate oferi o gură de(...)

Detalii

Interviu cu regizorul Radu Afrim - Ramona Iacobuțe, Suplimentul de Cultură

 Inceputul lui 2017 il gaseste pe regizorul Radu Afrim la Iasi, unde repeta cu actorii Nationalului pentru un nou spectacol, Macelaria lui Iov, dupa textul drama­tur­gului italian Fausto Paravidino. In pauze, Radu Afrim se plimba mult, face fotografii, vorbeste cu oameni, pentru ca, spune el, „orice artist e bine sa ia cate ceva(...)

Detalii

„TATĂ, NU SUNTEM MORȚI, SUNTEM VII!” – MĂCELĂRIA LUI IOV, REGIA RADU AFRIM (TNI)

 „Oamenii se iubesc doar pe ei înșiși” Măcelăria lui Iov – un spectacol de excepție, cinic și zguduitor, care îți electrocutează fiecare fibră a ființei. Un spectacol de la care pleci crucificat, dar fără speranța vreunei mântuiri, zguduit de forța imaginilor, de pregnanța acustică a(...)

Detalii

Ceva despre delfini, subtilitati and Bjork, of course - interviu cu Irina Moscu și Radu Afrim

 Sfarsitul de ianuarie la Iasi e ca inceputul lui ianuarie. Adica tot foarte frig. Regizorul Radu Afrim repeta la Teatrul National Macelaria lui Iov de Fausto Paravidino si e insotit de scenograful sau, Irina Moscu. Ei se afla la a cincea colaborare dupa Detalii naive, total lipsite de profunzime din viata si moartea unor spectatori (Teatrul(...)

Detalii

Purcărete & Goldoni la FITCA22 - Cronică de spectator

 Duminică seara, la Festivalul Internațional de Teatru Clasic (FITCA22), publicul arădean a avut întâlnire cu două  nume de excepție: Silviu Purcărete – regizor de teatru de talie internațională și Carlo Goldoni  cel care a dus arta dramaturgiei italiene pe culmile perfecțiunii. Rezultatul – piesa(...)

Detalii

Corupţia, laşitatea, minciuna, frica ucid! - Un duşman al poporului la FNT, 2016

Henrik Ibsen, 1882, Norvegia. Arthur Miller, 1950, Statele Unite. Claudiu Goga, 2016, România. Genealogia spectacolului Un duşman al poporului de la Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi. 134 de ani de istorie. Dincoace şi dincolo de Ocean, în sudul şi în nordul Europei. Un mare text, două adaptări ale sale. Doi mari(...)

Detalii

Newsletter

Reteaua Marea Neagra
  • ImpactFM

© Teatrul National Iasi - 2012 Toate drepturile rezervate.