noutati

Ziua Dramaturgiei Românești, sărbătorită de Teatrul Național Iași

 Săptămâna viitoare, pe 13 NOIEMBRIE, sărbătorim ZIUA DRAMATURGIEI ROMÂNEȘTI!

În fiecare stagiune, repertoriul Teatrului Național Iași include texte importante ale dramaturgiei românești, fiind promovați astfel atât autori clasici, cât și contemporani. În acest an, Naționalul ieșean celebrează această zi cu evenimentul excepțional:
ACASĂ LA TATA de Mimi Brănescu, un spectacol în regia lui Claudiu Goga, cu scenografia creată de Lia Dogaru. Noua producție va avea loc pe 15, 16 și 17 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Mare. În fața publicului, actorii: Teodor Corban, Cosmin Maxim, Ionuț Cornilă, Ada Lupu, Petronela Grigorescu, Doina Deleanu, Adi Carauleanu, Constantin Avădanei, Dumitru Năstrușnicu, Radu Homiceanu, Andrei Sava.
În întreaga țară, Ziua Dramaturgiei Româneşti este sărbătorită cu ocazia aniversării premierei spectacolului cu piesa „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, la 13 noiembrie 1884.

Absolvent al UNATC, promoția anului 2000, Mimi Brănescu și-a început cariera ca actor și, în scurt timp, s-a făcut remarcat ca dramaturg. A scris douăsprezece piese de teatru, toate fiind în prezent produse și jucate pe diferite scene ale teatrului românesc. În 2009 câștigă prima ediție a Premiului Ambasadei Irlandei / Stewart Parker Trust pentru tinerii dramaturgi, piesa Acasă la tata/Back home fiind jucată la Teatrul Abbey din Dublin, Irlanda. În anul 2013, piesa Dumnezeul de a doua zi/Once upon a second time produsa de Teatrul Act, a fost interpretata la Londra, inițial la Cockpit Theatre si un an mai tarziu la Leiceister Square Theatre. În același timp Acasă la tata este adaptată pentru film și produsă în 2015.

A debutat în televiziune ca scenarist cu drama Lombarzilor 8 (produsă în 2006), Fetele marinarului (2008) și a creat cel mai vizionat serial de comedie românesc, Las Fierbinți (produs începând cu anul 2011 de ProTV).

A jucat ca actor în peste 25 de filme, fiind nominalizat și premiat în România și în cadrul festivalurilor internaționale pentru interpretarile din Sieranevada (2016), regizat de Cristi Puiu, Marți după Craciun (2010) regia Radu Muntean, Moartea Domnului Lăzărescu (2005) regizat de Cristi Puiu.

Newsletter

Reteaua Marea Neagra
  • PARTENER OFICIAL


  • ImpactFM
  • Leviathan

© Teatrul National Iasi - 2012 Toate drepturile rezervate.