noutati

Spectacolul „Familii”, la Teatru Cub

14 noiembrie, ora 20:00, Teatru Cub

Doi frați vitregi sunt nevoiți să conviețuiască împotriva voinței lor, o tânără mamă se confruntă cu alcoolismul soțului ei, un frate și o soră se reîntâlnesc cu ocazia decesului mamei lor, un cuplu tânăr trece prin momente de criză. Trei povești care se intersectează și astfel își modifică parcursul. „Familii” e un spectacol care dezbate probleme ale societății contemporane, precum egalitatea în drepturi, adopția de către un cuplu homosexual, violența conjugală, valorile familiei tradiționale și nu numai. Este mărturia despre legătura cea mai intimă dintre oameni, în complexitatea și diversitatea ei. 

Familii este al treilea spectacol din cadrul turneului național „Manifest pentru dialog” susținut de BRD – Groupe Société Générale, care își propune să aducă în prim-plan teme relevante pentru societatea contemporană. Prima reprezentație va avea loc la Sibiu, duminică, 5 noiembrie, de la ora 19:00, la Teatrul Național „Radu Stanca”, și va fi urmată de o discuție cu publicul, moderată de regizorul Eugen Jebeleanu și un psiholog, în prezența actorilor.
 
„Teatrul are darul de a ne transforma în martori ai unor frânturi de viață, cu personaje inspirate din cei din jurul nostru, și ne oferă noi perspective prin care să privim o situație. De aceea, ne dorim ca an de an să susținem proiecte ale tinerei generații, care dezbat teme actuale, cu o relevanță mare pentru societatea în care trăim. Am lansat astfel umbrela «Manifest pentru dialog», sub care prezentăm publicului, an de an, un nou spectacol într-un turneu în 10 orașe, urmat de o dezbatere alături de un psiholog și echipă. Experințele din anii trecuți ne-au confirmat utilitatea acestor discuții și deschiderea spectatorilor de a dezbate emoțiile pe care le-au trăit ca martori ai celor petrecute pe scenă. Cu spectacolul «Familii» ne dorim să ducem mai departe misiunea noastră de a deschide noi perspective cu ajutorul culturii și a teatrului”, a declarat Cosmina Frîncu, Brand Manager, BRD – Groupe Société Générale.
 
„Mi-am dorit să fac un spectacol care să aibă o dimensiune documentară, ancorată în contextul actual al țării noastre, care să exploreze influența pe care politicul o are asupra intimului și a chestiona un subiect de actualitate, care ne privește pe toți: propunerea poiectului de lege care prevede modificarea definiției familiei în Constituția României. Eu cred într-un manifest al acceptării, al diversității și al libertății de expresie și într-un teatru empatic, care să provoace spectatorul la dialog”, a declarat Eugen Jebeleanu, autorul spectacolului „Familii”.
 
„Familii” este un spectacol de teatru social care dă voce unor indivizi anonimi. Personajele se confruntă cu sentimentul de abandon, fuga de responsabilitate, nevoia confirmării, identificarea rigidă cu părinții sau dimpotrivă, refuzul acesteia, patetismul întâlnirilor de familie, însușirea rolului de părinte, inducerea și resimțirea culpabilității. Prin acest proiect, regizorul caută să pună întrebări spectatorului, să îi trezească spiritul critic și civic și să îl facă să reflecteze asupra unor preconcepții sau etichetări de excluziune socială.
 
Din distribuție fac parte actorii Ioana Cosma, Oana Marin, Vladimir Petre, Ioan Paraschiv, Gabriela Pîrlițeanu, Ștefan Tunsoiu, Iustinian Turcu și  Claudiu Urse. 
 
Turneul „Manifest pentru dialog”, susținut de BRD – Groupe Société Générale, are loc în perioada 5-24 noiembrie în 10 orașe mari din țară, Sibiu fiind primul dintre acestea. Programul turneului include o reprezentație în fiecare dintre orașele incluse în turneu. 
 
Sibiu 5 noiembrie, 19:00 Teatrul Național „Radu Stanca”
Brăila 8 noiembrie, 19:00 Teatrul „Maria Filotti”
Constanța 9 noiembrie, 19:00 Teatrul de Stat Constanța
Galați 12 noiembrie, 19:00 Teatrul Dramatic „Fani Tardini”
Iași 14 noiembrie, 20:00 Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași - Sala Cub
Râmnicu Vâlcea 16 noiembrie, 19:00 Teatrul „Anton Pann”
București 18 noiembrie, 19:00 Arcub Graboveni - Sala Mare
Cluj-Napoca 20 noiembrie, 18:00 Teatrul Maghiar de Stat 
Timișoara 21 noiembrie, 20:00 Teatrul Național „Mihai Eminescu”
Tîrgu Mureș 24 noiembrie, 19:00 Universitatea de Artă Teatrală
 
 

Newsletter

Reteaua Marea Neagra
  • ImpactFM

© Teatrul National Iasi - 2012 Toate drepturile rezervate.