noutati

Petiție pentru apărarea culturii teatrale a Ucrainei#1

Petiție pentru apărarea culturii teatrale a Ucrainei

 

Bogdan Strutynskyi, președintele Uniunii Naționale a Artiștilor Teatrali din Ucraina

 
De ceva timp, agresorii ruși au ucis în mod deliberat și sistematic cultura teatrală a Ucrainei. După anexarea Crimeei și preluarea controlul efectiv în anumite părți din Donbas, în 2014, au închis teatrele ucrainene din Simferopol, Donețk și Makiivka și au distrus decorul unic al producției de operă ucraineano-germană The Flying Dutchman (Der fliegende Holländer), de la Opera Donbas. Sute de oameni cu diverse specializări teatrale nu au mai putut să-și practice meseria, mulți dintre ei fiind nevoiți să-și părăsească locuințele distruse.
Pe 24 februarie, când agresiunea rusă împotriva Ucrainei s-a transformat într-un asalt militar total, distrugerea culturii teatrale a intrat într-o nouă și înfiorătoare etapă. Bomba aruncată dintr-un avion rusesc distruge Teatru din Mariupol. Câteva zile mai târziu, lângă orașul ocupat Herson, soldații ruși îl răpesc pe Oleksandr Knyha, directorul artistic al Teatrului Mykola Kulish Kherson și președintele Festivalului Internațional de Teatru Melpomene din Tavria. Acum,  îi vânează pe regizorii ucraineni Serhiy Pavliuk și Viktor Havryliuk, punând în pericol, prin bombardarea nediscriminată a orașelor, viața multor alte personalități teatrale și însăși existența teatrelor din Nijn, Sievierodonețk, Sumy, Harkov și Cernihiv. Bombardarea capitalei Kiev și a împrejurimilor orașului Irpin i-a ucis deja pe actorii Artem Datsyshyn, Pavlo Li și Oksana Shvets.
Cultura teatrală a Ucrainei, care, de secole, a fost un puternic DONATOR pentru teatrul rus – dacă ne amintim doar de numele lui Mykola Gogol, Aleksandr Tairov sau Ivan Kozlovsky – se află sub amenințarea distrugerii  de către agresor. Iar personalitățile ruse de teatru fie păstrează tăcerea, fie susțin deschis războiul împotriva Ucrainei. Această poziție a comunității teatrale ruse dezvăluie adevărata sa poziție față de cultură, față de înaltele valori umaniste, cruciale pentru supraviețuirea omenirii.
Este important de înțeles că cei responsabili pentru distrugerea culturii teatrale ucrainene sunt cei care susțin regimul Putin prin neimplicarea lor, iar tăcerea acestora este, de fapt, un mod de a susține propaganda de război.
De aceea, comunitatea teatrală a Ucrainei face apel la organizațiile și asociațiile internaționale de teatru să apere teatrul țării de distrugere și anihilare prin:
• Suspendarea cooperării cu personalitățile ruse de teatru care nu și-au exprimat public condamnarea războiului rus împotriva Ucrainei;
• Excluderea acestora de pe lista participanților la festivaluri, concursuri și/sau proiecte internaționale;
• Limitarea, până la interdicție totală, a spectacolelor și turneelor ​​teatrelor rusești de stat în toate locațiile.
 

Newsletter

Reteaua Marea Neagra
  • PARTENER OFICIAL


  • ImpactFM
  • Leviathan

© Teatrul National Iasi - 2012 Toate drepturile rezervate.