noutati

PREMIERĂ: coproducția mickiewiczeminescu (29 septembrie, ora 19:00, Teatru Cub)#1

PREMIERĂ: coproducția mickiewiczeminescu (29 septembrie, ora 19:00, Teatru Cub)

 În această toamnă, Teatrul „Stefan Żeromski” din Kielce, Polonia, împreună cu Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași au inițiat un proiect comun, intitulat „Podul Romantic Mickiewicz – Eminescu”. În cadrul acestui proiect, cele două instituții teatrale au realizat coproducția #mickiewiczeminescu, un spectacol în limbile română și polonă, având la bază poezia lui Adam Mickiewicz și Mihai Eminescu. Spectacolul va avea premiera la Iași, în această săptămână, și la Kielce, în noiembrie. Accesul publicului la cele patru reprezentații de la Teatru³ este gratuit.

#mickiewiczeminescu
Premiera: 29 septembrie, ora 19:00, Teatru³
Următoarele reprezentații: 2, 3, 4 octombrie, ora19:00, Teatru³
Regie: Tanja Miletić Oručević, Radu Ghilaș
Costume: Kornelia Dzikowska
Video design: Andrei Cozlac
Muzică originală: Odry Bârcă
Coregrafie: Oana Sandu
distribuția:
Huber Fiebig
Dumitru Georgescu
Radu Homiceanu
Livia Iorga
Lukasz Pruchniewicz
Oana Sandu
Zuzanna Wierzbińska
Aneta Wirzinkiewicz

Proiectul are ca obiectiv popularizarea operei lirice a celor doi mari poeți romantici, pe scenele de teatru din România (Teatrul Național Iași) și Polonia (Teatrul „Stefan Żeromski” din Kielce).  „Vis”, „Romantism”, „Resemnare”, „Pani Twardowska”, versuri cunoscute din opera romantică a lui Mickiewicz, și „Luceafărul”, „Sara pe deal”, „Pe lângă plopii fără soț” , „La steaua” din lirica eminesciană sunt doar câteva dintre poeziile care vor putea fi auzite pe scena Naționalului ieșean, timp de patru seri.
Prin alăturarea „Baladelor și romanțelor” cu poezia lui Mihail Eminescu, cel mai mare poet romantic român, artiștii intră într-un dialog intercultural creativ. Baladele lui Mickiewicz, considerate un manifest al romantismului, reprezintă fundamentul ideilor acestei mișcări; pe de altă parte, lirica lui Eminescu anunță sfârșitului unei epoci. Suprapunerea acestor lumi poetice e menită să găsească similitudini între cele două spații culturale și ideile universale ale romantismului european, punând în evidență, în același timp, transformarea complexă a esteticii romantismului. 
„Anul Romantismului Polonez” este sărbătorit cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la publicarea „Baladelor și Romanțelor” lui Adam Mickiewicz. Evenimentul este marcat de Institutul „Adam Mickiewicz” prin crearea a numeroase proiecte culturale în întreaga lume, cu scopul de a face cunoscut romantismul polonez.

Proiectele organizate de Institutul Adam Mickiewicz în cadrul „Anului Romantismului Polonez” aduc în prezent ideile romantismului polonez ca punct de confluență a mai multor culturi, viziuni și curente artistice. Demersul inițiat certifică faptul că moștenirea romantică influențează puternic și astăzi artiștii polonezi și străini, creând un spațiu fertil pentru dialog artistic. 

Proiectul face parte din Programul „44 x Mickiewicz", program finanțat de Institutul Adam Mickiewicz.
Coorganizatori: Institutul Adam Mickiewicz, culture.pl, Teatrul „Stefan Żeromski” din Kielce și Teatrul Național Iași.
 

Newsletter

Reteaua Marea Neagra
  • PARTENER OFICIAL


  • ImpactFM
  • Leviathan

© Teatrul National Iasi - 2012 Toate drepturile rezervate.