noutati

O stagiune bogată#1

O stagiune bogată

 La Teatrul Național ieșean a încheiat o stagiune bogată, care a oferit publicului 9 premiere de succes. Înregistrăm un număr de 196 de spectacole jucate în cele patru săli și peste 43 000 de spectatori care au fost prezenți la teatru și au apreciat producțiile noastre.


Participări la festivaluri:

- 18, 19 septembrie 2016, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău cu spectacolele „Cafeneaua” de Carlo Goldoni (regia-Silviu Purcărete, scenografia-Dragoș Buhagiar) și „Zeul măcelului” de Yasmina Reza (regia-Cristian Hadji-Culea, scenografia-Rodica Arghir)
- 15 octombrie 2016, Zilelor Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani, cu spectacolul „Iarna dragostei noastre” de Nadejda Ptuşkina (regia-Emil Gaju, scenografia-Alina Dincă Pușcașu)
- 26 și 29 octombrie 2016, Festival Naţional de Teatru de la Bucureşti, cu „Cafeneaua” de Carlo Goldoni şi „Un duşman al poporului” de Arthur Miller, adaptare după piesa lui Henrik Ibsen (regia Claudiu Goga, decor/video-Andu Dumitrescu, costume-Lia Dogaru)
- 13 noiembrie 2016, Festivalului Internaţional de Teatru Clasic de la Arad, cu spectacolul „Cafeneaua”
- 25, 26 martie 2017, ReUniuni Teatrale, Chișinău, cu spectacolul „Un dușman al poporului”
- 26 aprilie 2017, Festivalului Internaţional al Recitalurilor Dramatice „Bacău Fest – Monodrame”,  cu spectacolul „Povestea păsării fără cuib” (un text de Ada Lupu, regia-Iris Spiridon)
- 1 iulie 2017, Festivalul „Theater Networking Talents” de la Craiova, cu „Sandros” de Katalin Thuróczy (regia-Cristi Avram, scenografia-Bianca Boroș).

Premii:

Dionisie Vitcu  ̶  „Premiul pentru întreaga activitate“, Gala Premiilor UNITER 2017
Dragoș Buhagiar   ̶   „Premiul pentru cea mai bună scenografie“ pentru scenografia spectacolului „Cafeneaua”, Gala Premiilor UNITER 2017
Cristian Hadji-Culea, director general al Teatrului Național Iași  ̶  „Premiul Președintelui UNITEM” pentru proiectul teatral „Teatrul românesc Chişinău-Iaşi”, Gala Premiilor UNITEM 2017, Chișinău

Evenimente:

21 octombrie 2016, Teatrul Național Iași a devenit membru al Ligii Internaționale a Teatrelor de pe Drumul Mătăsii (Silk Road International League of Theatres), proiect coordonat de China Arts an Entertainment Group, sprijinit de Ministerul Culturii din China. Din această ligă fac parte 21 de țări.

16 decembrie 2016  ̶  spectacolul excepţional TEATRU 200, un omagiu adus celor 200 de ani de la prima reprezentaţie a unei piese de teatru in limba română, 175 de stagiuni naţionale, 120 de ani  de la inaugurarea clădirii şi 140 de ani de la înfiinţarea primului teatru evreiesc în România, la Iaşi (regia-Cristian Hadji-Culea, scenografia-Dragoș Buhagiar)

1-3 martie 2017   ̶  lansarea Rețelei Marea Neagră (Teatrul Național Iași-manager de rețea) în cadrul proiectul Reţeaua Europeană a Teatrelor Istorice, proiect co-finanţat de Programul Cultura al Uniunii Europene în perioada 2012 – 2017.

Cea dintâi premieră a toamnei 2016, spectacolul semnat de Mihai Măniuțiu „Goldberg Show  ̶  Facerea lumii și alte întâmplări”, încheie stagiunea actuală pe 24 iunie, de la 19.00, la Sala Mare.

Proiecte:

Cristian Hadji-Culea, director general TNI: „Vom dedica întreaga stagiune 2017-2018  Centenarului Marii Uniri și momentelor excepționale care au pus Iașul și întreaga Moldovă în centrul atenției. În acest context și din perspectivă teatrală  încearcăm să conturăm  o viziune asupra eforturilor, sacrificiilor şi talentului puse la temelia construcţiei naţionale, făcând în acelaşi timp o cuvenită reverenţă culturii şi spiritualităţii naţionale ca spaţiu al educaţiei culturale şi civice.”

Daniel Busuioc, director artistic TNI: „Anul acesta vom deschide noua stagiune încă din luna septembrie. Ca de obicei, agenda festivalieră a toamnei va fi foarte bogată. La sfârșitul lui septembrie vom fi prezenți cu două spectacole la Chișinău, la cea de-a treia ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale. În luna octombrie vom participa la Întîlnirile Internaționale de la Cluj și la Festivalul Național de Teatru de la București. Tot în octombrie va avea loc și cea dintâi premieră a stagiunii, la Sala Mare. Este vorba de „Chirița în provinție”, un text emblematic pentru dramaturgia românească născută și dezvoltată în Moldova, celebrând astfel patronul spiritual al Naționalului ieșean, Vasile Alecsandri, și cei 165 de ani de la premiera piesei.”
 

Newsletter

Reteaua Marea Neagra
  • ImpactFM

© Teatrul National Iasi - 2012 Toate drepturile rezervate.