noutati

O piesă cu substrat politic, numai bună în campanie: Teatrul Naţional deschide stagiunea cu Molière

 

O piesă de teatru în regia lui Vlad Massaci, cu o distribuţie în care joacă 13 actori ai Teatrului „Vasile Alecsandri”, va deschide oficial stagiunea 2014-2015. Piesa „Tartuffe” de Molière, în traducere „Impostorul”, este cea care a generat cel mai mare scandal din cariera artistică a autorului. La acea vreme, secolul XVII, regele Franţei i-a sugerat lui Jean-Baptiste Poquelin, numele adevărat al celui cunsocut ca Molière, să suspende reprezentaţiile. Şi ani la rândul Molière a fost atacat din cauza acestui spectacol.
Spectacolul care se va juca pe scena Naţionalului este unul în versuri şi pune în evidenţă tipul ipoctitului, al unui negustor de credinţă. „În general îmi place să mă uit la mine în oglindă şi să văd ce mă încântă, ce mă enervează... Eu nu vorbesc cu cuvintele mele, ci cu ale autorului, şi e timpul să vorbim pe scenă despre ce ni se întâmplă. Molière e contemporanul nostru, întotdeauna! Eu nu consider această piesă comedie, mi se pare o dramă mai degrabă, deşi accente comice sunt. Am pornit de la ideea că Tartuffe nu trebuie să fie un bătrân libidinos, însă ideologia este însăşi otravă curată. Se înţelege foarte clar că Tartuffe trece de la stăpânul fals religios la unul mai lumesc, un stăpân al politicii”, a menţionat Vlad Massaci, regizorul. Acesta mai spune că a ales varianta în versuri pentru că, atunci când se montează într-un cadru realist, iar oamenii vorbesc în rime, se crează un cadru inedit, care atrage atenţia. Cu privire la colaborarea cu actorii, regizorul mărturiseşte faptul că: „Dacă te simţi bine în echipă poţi să montezi şi cartea de telefoane”. Din distribuţia acestui spectacol fac parte actorii Georgeta Burdujan, Doru Aftanasiu, Andreea Boboc, Dumitru Florescu, Delu Lucaci, Andrei Sava, Dumitru Nastruşnicu, Ionuţ Cornilă, Puşa Darie, Petru Ciubotaru, Gelu Zaharia, Antonella Cornici şi Andreea Spătaru.
Scenografia este semnată de Andu Dumitrescu, asistenţa de regie de Diana Mititelu iar sufleurul va fi Voichiţa Ralea. Cel care va interpreta rolul lui Orgon în piesă este actorul şi profesorul Doru Aftanasiu, care va juca alături de câţiva studenţi de-ai săi. „Suntem o naţie de Orgoni, nu o naţie de Tartuffi. Teatrul nu se poate dizloca de zona politică sau socială, nu poţi să faci teatru într-un turn de fildeş. Nu poţi întemeia comedia decât pe adevăr, iar adevărurile sunt grele, ne apasă. În Franţa nu mai sunt Orgoni, au învăţat ceva din propria istorie. Românii nu prea”, a explicat actorul.
Întrebaţi care a fost marea provocare în această piesă, actorii s-au arătat extrem de sinceri. Cel care îl joacă pe Tartuffe, actorul Ionuţ Cornilă, spune: ”Capacitatea de a fi seducător prin răutate, asta a fost marea provocare pentru mine”. Andreea Spătaru, cea care joacă rolul servitoarei, mărturiseşte şi ea: „Marea provocare a rolului meu este că tac”.
Spectacolul va avea lor pe 16 şi 17 octombrie începând cu ora 19, în Sala Mare a Teatrului Naţional, iar preţul biletului este cuprins între 20 şi 40 de lei, în funcţie de locul în sală. Biletele se procură de la casa de bilete a teatrului.

Paula Scinteianu
Ziarul de Iasi

Newsletter

Reteaua Marea Neagra
  • PARTENER OFICIAL


  • ImpactFM
  • Leviathan

© Teatrul National Iasi - 2012 Toate drepturile rezervate.