Premiile naÅ£ionale UNITER s-au decernat pentru a doua oară în afara BucureÅŸtiului. O astfel de festivitate a mai avut loc la Sibiu, în 2007. Ion Caramitru ÅŸi-a declarat public sprijinul oferit IaÅŸului în cursa pentru obÅ£inerea titlului de capitală culturală europeană. La eveniment a avut loc ÅŸi lansarea generaÅ£iei E Klasse de la Mercedes.
CâÅŸtigătorii Galei UNITER
Premiul pentru cel mai bun spectacol: "Călătoriile lui Gulliver", de la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.
Premiul special pentru o viaţă dedicată poeziei autentice: Tudor Gheorghe.
Premiul pentru cea mai bună regie: Alexandru Dabija pentru spectacolul "Două loturi", de la Teatrul Naţional Bucureşti.
Premiul preÅŸedintelui UNITER: Emil Brumaru.
Cea mai bună actriţă în rol principal: Imola Kezdi pentru rolul titular din "Hedda Gabler", de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.
Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: "Suzana", scenariul ÅŸi regia artistică - Ilinca Stihi; producÅ£ie a Societăţii Române de Radiodifuziune.
Cea mai bună scenografie: Helmut Sturmer pentru scenografia spectacolului "Două loturi", de la Teatrul Naţional din Bucureşti.
Premiul pentru debut: Silvia Torok pentru rolul Iris din "Fetiţa din bolul peştelui auriu", de la Teatrul German de stat din Timişoara.
Premiul pentru critică teatrală: Octavian Saiu. OltiÅ£a Cântec, singura ieÅŸeancă nominalizată la premiile UNITER, a pierdut premiul în faÅ£a lui Saiu.
Cel mai bun actor în rol principal: George Costin pentru rolul Maiorul din spectacolul "Familia Tot", de la Centrul Cultural pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu" din BucureÅŸti.
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Eniko Gyorgyjakab pentru rolul Doamna Elvsted din spectacolul "Hedda Gabler", de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.
Cel mai bun actor în rol secundar: Andras Hathazi pentru rolul Judecătorul din Brack din spectacolul "Hedda Gabler", de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.
Premiul pentru întreaga activitate regizorală: Alexandru Colpacci.
Premiul pentru întreaga activitate de actorie: Leni PinÅ£ea-Homeag.
Premiul pentru întreaga activitate de actorie: Matei Alexandru.
Premiul pentru întreaga activitate scenografică: Axenti Marfa.
Premiul pentru critică şi istorie teatrală: Constanstin Paiu.
Premiul special pentru teatru de păpuşi şi marionete: Liviu Berehoi.
Premiul special pentru muzică de teatru: Tibor Cari.
Premiul Consiliului Britanic: Mihai Mălaimare
Premiul Casei Regale pentru piesa anului: Liviu Lucaci.
Consiliul JudeÅ£ean IaÅŸi, UNITER, Teatrul NaÅ£ional „Vasile Alecsandri“ ÅŸi TVR a organizat aseară la IaÅŸi cea de-a XXI-a ediÅ£ie a Galei Premiilor UNITER. Acest eveniment s-a desfăşurat pentru a doua oară în afara BucureÅŸtiului, după ce în 2007 a avut loc la Sibiu.. „Astăzi, 13 mai, IaÅŸul se va bucura de cea mai mare sărbătoare a teatrului românesc. Gala Premiilor UNITER reprezintă reperul principal în lumea teatrală, Oscarurile teatrului românesc. Vor fi prezente importante personalităţi ale teatrului românesc, oameni de cultură, oameni de afaceri ÅŸi rectori. Îmi pun speranÅ£a că această Gală este, simbolic, startul relansării activităţii culturale de nivel înalt în IaÅŸi, un lucru aÅŸteptat cu o sete nemaiîntâlnită de către ieÅŸeni. Este un eveniment de mare anvergură ÅŸi prestigiu care, cel puÅ£in pentru acestă perioadă, pune oraÅŸul nostru în centrul vieÅ£ii teatrale ÅŸi culturale româneÅŸti“, a declarat Cristian AdomniÅ£ei, ÅŸeful CJ IaÅŸi.
Organizarea Galei la IaÅŸi a prilejuit relansarea vieÅ£ii culturale a oraÅŸului pe plan naÅ£ional. Cu această ocazie, Ion Caramitru, directorul Teatrului NaÅ£ional BucureÅŸti, ÅŸi-a declarat public sprijinul oferit IaÅŸului în cursa pentru obÅ£inerea titlului de capitală culturală europeană. Fostul ministru al Culturii este ferm convins că frumuseÅ£ea împrejurimilor ÅŸi concentrarea valoroasă a monumentelor istorice reprezintă principalele atuuri în competiÅ£ia naÅ£ională. „Ideea de a organiza aici Gala UNITER s-a născut spontan ÅŸi e dorinÅ£a mea de a propulsa IaÅŸul ca viitoare capitală europeană. Spun asta fără niciun fel de jenă pentru că IaÅŸul merită cu prisosinţă. Punând în balanţă care sunt motivaÅ£iile unui asemenea demers, ceea ce oferă IaÅŸul culturii româneÅŸti ÅŸi universale este extraordinar de important. Până în 2021 sunt destui ani ca în IaÅŸi să se facă investiÅ£ii cu contribuÅ£ii internaÅ£ionale pentru a pune la punct tot patrimoniul“, a subliniat Caramitru. Acesta a mai amintit că în perioada mandatului său a fost înfiinÅ£at Programul NaÅ£ional de Restaurare a Monumentelor, IaÅŸul reuÅŸind atunci să-ÅŸi adjudece 30% din fondurile investite.
EmoÅ£ii au avut trei ieÅŸeni - scenografa Axenti Marfa ÅŸi criticul de teatru Constantin Paiu, distinÅŸi cu premiul pentru întreaga activitate, ÅŸi OltiÅ£a Cîntec, nominalizată la premiul pentru critică teatrală.
Tot aseară, la Teatrul NaÅ£ional, în cadrul Galei UNITER, a avut loc lansarea noii generaÅ£ii E Klasse de la Mercedes. Astfel, un spectacol fastuos, care aduce în prim-plan arta teatrală, a fost precedat de prezentarea în premieră a unei limuzine rafinate.
Sursa: Ziarul de Iasi
Liliana Ginju