noutati

Invitați pe scena Reuniunii Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău

Teatrul Național Iași, pe afișul unui mare festival de teatru de la Chișinău. Artiștii ieșeni  participă în această săptămână la cea de-a VI-a ediție a „Reuniunii Teatrelor Naționale Românești”, eveniment anual organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Cișinău, în perioada 15-26 septembrie.                                     

 

La ediția din acest an, dedicată aniversării celor 100 de ani de la înființarea acestei instituții tearale, Naționalul ieșean participă cu două spectacole:
„Orașul cu fete sărace” după Radu Tudoran, regizor Radu Afrim (17 septembrie, Sala Mare TNME),
 „Plugarul și Moartea” de Johannes von Tepl, dramatizare și regie Silviu Purcărete (18 septembrie, Sala Mare TNME).
Cele două spectacole participante au fost invitate, în luna august, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.
Ediția din acest an a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești este deschisă pe 15 septembrie, la Sala Mare, cu premiera spectacolului „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” de Matei Vișniec, în regia lui Cristian Hadji-Culea, o producție a Naționalului din Chișinău.           
 
Despre întâlnirea specială din acest an  a celor două teatre naționale partenere, eveniment aflat sub semnul centenarului, regizorul Cristian Hadji-Culea, director general al Teatrului Național Iași, mărturisește:
„Ne reunim anul acesta, după o separare forțată, cu bucuria revederii, reîntregirii, reașezării în matca firească a lucrurilor, în ciuda prezentului atât de fragil. La cea de-a VI-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău, rămân intacte reperul identitar al limbii române și emoția acestui «împreună» în cugetul și simțirea artelor spectacolului, care anulează frontiere, creează viziune, promovează valori și recuperează rosturile creației.
Scena națională ieșeană, care a sărbătorit anul trecut 180 de stagiuni naționale, și cea de la Chișinău, aflată la centenar, conectate prin legături istorice și culturale indisolubile, celebrează în consonanță Teatrul ca energie, ca vis, ca formă de libertate vitală, într-un moment în care, cu toții, am conștientizat primejdia absenței lui.”     

 
 

Newsletter

Reteaua Marea Neagra
  • PARTENER OFICIAL


  • ImpactFM
  • Leviathan

© Teatrul National Iasi - 2012 Toate drepturile rezervate.