noutati

Condoleanțe Familiei Regale a României și respectul nostru etern!#1

Condoleanțe Familiei Regale a României și respectul nostru etern!

 Cu durere imensă, Teatrul Național Iași își exprimă profundul regret pentru trecerea în neființă a Majestății Sale Regele Mihai I al României.

Condoleanțe Familiei Regale a României și respectul nostru etern!


Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, și a fost fiul Regelui Carol al II-lea și al Reginei-mamă Elena.
 
Din 1930, Regele Mihai a rămas în grija tatălui Său după plecarea în exil a Reginei-mamă. La vârsta de şaisprezece ani a devenit sublocotenent în armata română.
 
După decesul Regelui Ferdinand din 1927 și după ce Principele Carol renunță la statutul de Principe Moștenitor, Principele Mihai a fost proclamat Rege.
La 8 iunie 1930, Principele Carol s-a întors în țară și a preluat tronul, iar Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. La 6 septembrie 1940, în urma abdicării tatălui Său, a devenit Regele Mihai I.
 
În timpul războiului, Regele a sprijinit ostașii români care au luptat pentru reîntregirea țării. Nu a fost de acord cu depășirea liniei Nistrului. In ciuda refuzului Mareşalului Antonescu, la 23 august 1944 Regele a hotărât trecerea României alături de aliaţii săi tradiționali, decizie care a scurtat războiul cu 6 luni.
 
Deși s-a opus ferm instaurării autorității comuniste, a fost obligat să abdice la 30 decembrie 1947.
 
Exilul Regelui Mihai și al Reginei Ana a început din momentul întoarcerii de la nunta din Atena. Au locuit până în anul 1948 la vila Sparta, reședința Reginei-mame Elena. Din 1949, Regele Mihai si Regina Ana s-au mutat la Lausanne și apoi în Anglia, unde au rămas până în 1956.
Regele si Regina au construit o ferma de pui si un atelier de tâmplărie pentru a-și câștiga existența.
 
Familia Regală s-a întors în Elveţia în 1956, la Versoix, la câțiva kilometri de Geneva. Aici a locuit peste patruzeci și cinci de ani.
 
Regele Mihai a militat pentru intrarea României în NATO și în Uniunea Europeană, pentru respectarea drepturilor omului, a adevărului istoric, dezvoltarea economiei de piaţă, păstrarea culturii naţionale, consolidarea statului de drept și a democraţiei în țara noastră.
 
Regele Mihai si Regina Ana au locuit din 2004 la Aubonne, în Elvetia. De sărbători și în funcţie de angajamentele Lor publice, au ales să locuiască la Castelul de la Săvârșin sau la Palatul Elisabeta.
 

Newsletter

Reteaua Marea Neagra
  • ImpactFM

© Teatrul National Iasi - 2012 Toate drepturile rezervate.