noutati

25 de ani fără Adina Popa#1

25 de ani fără Adina Popa

 
 

Adina Popa a debutat pe scena Naționalului ieșean în „Povestea Unirii”, acum mai bine de 60 de ani. „Eu sunt a Iașului”, declara cu sinceritate într-unul din interviurile sale, iar Iașul, scena ieșeană, au primit-o cu toată dragostea, fără jumătăți de măsură. Talent autoritar și amestec rafinat de forţă şi inteligenţă creatoare, actrița a evadat cu luciditate din chingile definițiilor, căutând cu frenezie noutatea la fiecare apariție. Criticul de teatru Ștefan Oprea i-a surprins totuși esența: „ființă echilibrată, cu spirit fin, îndelung cultivat prin exercițiul lecturii și al practicii artistice, Adina îți transmite un sentiment de siguranță și de liniște, chiar dacă propria ei liniște interioară e doar aparentă.”
A jucat în peste o sută de roluri, partituri cu arhitectură complexă, roluri de compoziție ori structuri dense de personaj, trecând cu ușurința marilor actori de la luciditatea tragică la râsul binefăcător. Alma din „Vară și  fum” de Tennessee Williams, Sonia din „Unchiul Vania ” de Cehov, Ana din „Despot vodă” de Vasile Alecsandri,  Gwendoline din „Becket” de Jean Anouilh, Mary Tyrone din „Lungul drum al zilei către noapte” de O`Neill, Hecuba din „Troienele” de Euripide, Arkadina din „Pescărușul” de Cehov, Doamna Ford din „Nevestele vesele din Windsor” de Shakespeare, Elvira din „Don Juan sau dragostea pentru geometrie” de Max Frisch, Ducesa de Olivarez din „Don Carlos” de Schiller, Bernarda din „Casa Bernardei Alba” de Garcia Lorca,  Aurelie din „Nebuna din Chaillot” de Giraudoux, Femeia din „Stop pe autostradă”  de Aldo Nicolaj: povești în care Adina Popa s-a trăit pe sine, fără rest.
La 25 de ani de la plecarea ei,  mărturisim că ne lipsește. (Cristina Rădulescu, secretar literar Teatrul Național Iași)
 

Newsletter

Reteaua Marea Neagra
  • PARTENER OFICIAL


  • ImpactFM
  • Leviathan

© Teatrul National Iasi - 2012 Toate drepturile rezervate.